De nieuwe federale regering onder leiding van kersvers premier Bart De Wever plant een aantal wijzigingen met betrekking tot flexi-jobs en bijverdienen. De veranderingen kaderen in twee belangrijke doelstellingen die de regering de komende legislatuur voor ogen heeft: 1) bedrijven maximaal ondersteunen in het vinden van betaalbare en kwalitatieve krachten op een krappe arbeidsmarkt en 2) werken en bijverdienen financieel en fiscaal aantrekkelijker maken. Dit zijn de belangrijkste zaken die we tot op heden weten:
1) Flexi-jobs worden uitgebreid naar alle sectoren
Goed nieuws voor alle sectoren die smachten naar extra en betaalbaar personeel. In principe kan vanaf dit jaar in alle sectoren worden geflexijobt. Onder de Vivaldi regering werd er gewerkt met een opt-in mogelijkheid. Dat hield in dat sectoren die flexi-jobs wensten in te zetten hiervoor een aanvraag konden indienen. De regering De Wever zou dit nu wijzigen naar een opt-out. Dus tenzij een sector uitdrukkelijk vraagt om geen flexi-jobbers toe te laten, zal het mogelijk zijn.
2) Het maximum jaarloon wordt opgetrokken naar 18.000 euro
In 2024 was er een beperking van 12.000 euro dat een flexi-jobber belanstingsvrij kon bijverdienen. Dat bedrag wordt nu opgetrokken naar 18.000 euro. Concreet: voor iemand die 15 euro per uur verdient met zijn of haar flexi-job betekent dit dat hij of zij 23 uur per week kan flexi-jobben. Of er ook wijzigingen komen in de bedragen die vervroegd gepensioneerden kunnen bijverdienen is op dit moment niet duidelijk.
3) Het maximum uurloon wordt verhoogd naar 21 euro
Tot nu toe bedroeg het maximum flexi-loon dat je kon bijverdienen 17 euro per uur. Dit wordt verhoogd naar 21 euro.
4) Verbod op flexi-jobben bij verbonden ondernemeningen wordt geschrapt
In 2024 kwam er een verbod op het flexi-jobben bij ondernemingen die verbonden waren aan het bedrijf waar je als werknemer in hoofdberoep tewerkgesteld was. Concreet: werknemers van een restaurant mochten niet flexi-jobben bij een andere zaak die deels of geheel in eigendom is van de baas waar ze in hoofberoep voor werkten. Dat verbod wordt geschrapt op voorwaarde dat je voltijds in dienst bent (voor 4/5 tewerkgestelden blijft dit verbod gehandhavend).